måndag, december 04, 2006

På Tunn Is i Amsterdam

Så är vi hemma igen efter en intensiv vecka i Amsterdam. IDFA är ju dokumentärfilmens viktigaste mötesplats, både en familjefests där vi träffar alla vänner i branschen men också de viktiga makthavarna.
Thin Ice av Håkan Berthas tävlade ju i Silver Wolf Competition och då är det extra kul att vara i Amsterdam. Filmen uppskattades enormt av publiken och hamnade högt i omröstningen om publikens pris. Länge var vi topp 5, men tappade lite på slutet. Vi firade världspremiären med en liten cocktail där många av filmens vänner dök upp. Flera av de TV-stationer som förköpt filmen var på plats. Även för dem är det bra att få en film med på IDFA. Det visar att de satsat rätt.
Malin Anderssson var på plats med sin Belfast Girls. Den och flera av våra andra filmer representeras av den internationella distributören Films Transit. Vi diskuterade det vidare arbetet med filmen. Vi tog också ett möte med Woman Makes Movies från New York. Vi har nu avtalat att de representerar Belfast Girls i USA. Och det är ju coolt!
På söndagen hade EDN, European Documentary Network sitt årsmöte. Jag blev omvald till styrelsen. Ytterligare två år. Det var ganska hård konkurrens, bland annat hade flera kandidater haft en e-postskampanj där de skickat över 800 mejl till medlemmar runt om i Europa. Det hade jag ingen kraft till. Men det gick ju ändå.
Margarete Jangård och jag la sen ner all kraft på Forumet där TV-bolag från hela världen samlas för att lägga pengar i nya filmer. Vi träffade många av de TV-bolag som är med i våra projekt. Det är extremt intensivt för alla möten måste tas i samma stund som de uppstår. Man bokar inget, man bara hugger. Men vi är nöjda och tror oss ha fått stöd för några nya filmer också...
Nästa år rullar denna finansieringscirkus vidare. Docs Barcelona i februari, sen Docs Thessaloniki. Dessutom ska jag till Australian International Documentary Conferece. Dels för att visa "Sossen, arkitekten och det skruvade huset" men också för att träffa TV-bolag från den delen av världen. Det ska bli kul. Klagar inte.